Studentbrev fra Canada

S22_s13_ Andreas_Howe Sound-2-kopiVi satt oss ned med Andreas som var utvekslingselev på Howe Sound i Squamish for å høre litt om hans hverdag i Canada:

1. Hvorfor valgte du Canada som land for ditt utvekslingsår? Fikk høre at Canada hadde ‘bedre skole enn USA, og at det var flere og bedre muligheter for idrett av alle mulig slag her. Også programmet i seg selv, Sea to Sky, hørtes litt tryggere og bedre ut enn USA, for der blir man nok mer etterlatt til seg selv, mens her får vi så mye oppfølging vi ønsker, som jeg så på som en trygghet.

2. Hva har vært det mest overraskende/vanskelige? Føler ikke jeg har hatt noen utfordringer, eller at noe har vært vanskelig i det hele tatt. Har nok vært mer positive overraskelser, som alle aktivitetene programmet gir oss tilbud om, og hvor bra miljøet er her mellom alle de internasjonale studentene.

3.Hvordan var første skoleuke? Fikk dere god hjelp til gjennomgang av fag/sette opp riktig timeplan? Jeg var borte de to første skoledagene. Var på surfeferie med vertsfamilien min i Tofino, på Vancouver Island. Da jeg kom på skolen fikk jeg hjelp til alt av fag og sånn, og det var lett å bytte fag om man trengte det. Alle lærerene er veldig hyggelige, og alle vennene jeg hadde fått hjalp meg med å finne klasserommene, og vi fikk også kart over skolen, og nok av informasjon.

4. Hva er kult med skolen du går på? Det som er kult med Howe Sound er at de har veldig mye temadager, som f.eks twin-day, pink shirt day og masse annet, og de har en del som skjer etter skoletid av både konserter, football og basketball kamper, og man kan ta gitarklasser, eller bare sitte igjen i klasserommet og få ekstraundervisning av læreren, om man henger litt etter. Regner med mye av dette ikke bare er spesielt for Howe Sound, men for Canadiske og Amerikanske skoler generelt.
5. Hva syntes du er de største forskjellene mellom skolen i Canada og hjemme i Norge? Selve skolebygningen er mindre og eldre enn det jeg er vant med, så det er litt nedtur, men samtidig blir vi jo samlet under et mindre tak, og man kommer vel lettere i kontakt med hverandre, for vi sitter så tett på folk vi kjenner i friminuttet. Den største forskjellen er kanskje vurderinga. Her går nok mer enn halvparten av karakteren din på å møte opp til timen, og å levere inn hverdagslige arbeidsskjemaer. Man kan f.eks løfte karakteren sin med 20 % bare ved å levere inn en bunke med ark man har gjort, men glemt å levere inn (egen erfaring). De har også mer school spirit, som dere snakket om på orienteringsmøte før utveksling, og hver dag har forteller de i høyttalerne hva som skjer i løpet av uka, om football/basketball laget vant dagen før, om det er noe som må leveres inn før fredag, og annen info, noe jeg kanskje savner litt på norske skoler.

6. Kan du nevne noen av turene/aktivitetene dere har fått mulighet til å være med på gjennom året i regi av Sea to Sky International Program? Hva koster hver tur? Vi var jo veldig heldige i starten av året, for det var streik i en måned, så vi dro til Alberta, Rocky Mountains, og så det vakreste av Canada vil jeg tro. Denne turen var litt utenom det vanlige, og var gratis. De andre turene har vært hockey kamp, som vel kosta $70. Da fikk vi inkludert i tillegg til å bli kjørt ned, og inngangsbillett et gavekort på mat, på $10, og et bonuskort som ga oss $20 i avslag dersom vi kjøpte noe i supporterbutikken for mer enn $100. Vi var også i Callaghan og stod på langrenn. Dette kostet $30, og da inkluderte det leie av ski, busstur opp, middag og kakao der oppe, og instruktører for de dårligste (ikke noe for nordmenn, for vi var bedre enn instruktørene). Man kunne også velge å gå ”snowshoeing” hvis man heller ville det.

Denne helga skal de ha en tur til Vancouver, som ikke jeg skal være med på. Det er egentlig bare shopping, så da betaler du $15 for å bli kjørt ned, så har man hele dagen til å gå med venner. Grunnen til dette er at den vanlige bussen koster $40 ned og opp, så det er bare for å la oss få en billig tur ned. Vi hadde også en tur til en fornøyelsespark i Vancouver når det var Halloween. Da hadde de ekstra mange spøkelseshus, og mange spøkelseskledde mennesker som gikk rundt i parken og skremte oss. Husker ikke helt, men tror denne turen kostet $40, og inkluderte mat og inngangsbillett, og selvfølgelig buss ned og opp.
7. Kan du oppsummere hvordan en «vanlig» uke er for deg?
Jeg trenger vel ikke oppsummere skoledagene så veldig, men kan nevne at vi har fire fag per dag. Her kommer en typisk uke i vinterhalvåret for meg:
Mandag etter skolen spiller jeg gjerne squash med noen venner i et par timer, går hjem, spiser middag kl. 19, og har kose tid med vertsfamilien på kvelden og se litt tv sammen med minsten.
Tirsdag drar kanskje rett hjem etter skolen, møter noen venner rundt 16:30 for å dra på mountain biking, være der i rundt 2-3 timer, og så komme hjem til middag.
Onsdag pleide jeg og noen venner å ha squashtimer, der vi betalte $3 dollar gangen, og fikk pommes frites og cola når vi var ferdige. Nå gjør vi ikke det lengere, så da kan jeg finne på å gå på Starbucks med noen venner, og sitte noen timer og kanskje gjøre lekser der. Framover nå som det blir fint vær skal vi faktisk gå å klatre hver onsdag sammen med aktivitetslederen for Sea to Sky i Squamish.
Torsdag ville blitt noe lignende, kanskje leksedag, eller noe annet.
Fredag spiller jeg badminton etter skolen, ofte fram til kl. 18. Noen ganger går vi på Boston Pizza fredagskveld en stor gjeng, og kommer ikke hjem før veldig seint.
Lørdag er som regel skidag. Da tar vi bussen tidlig på morgenen, står på ski til bakken stenger, tar middag på en billig restaurant, før vi tar bussen hjem igjen. Vi pleier ofte å treffe de andre norske som bor i Whistler eller Pemberton når vi drar opp dit.
Søndag kan man også dra på ski, men det er ofte litt slitsomt og dra opp begge dagene. Noen ganger drar jeg på mountain biking tur på søndager. Eller så har jeg en hjemmedag hvor jeg gjør lekser, rydder osv.

8. Hvordan vil du si den canadiske kulturen er, basert på din opplevelse? Jeg føler den canadiske kulturen er veldig lik på norsk egentlig. Jeg har ikke fått noe kultur sjokk, og det er ikke så mye jeg irriterer meg over. Er et par småting. Amerikanerene lager vitser om Canadere, og sier at de er redde for mørket, og det er nesten litt sant også, for folk er mer forsiktige med å være ute i mørket, og det er ikke mange å se på den seneste bussen som går hjem kl. 10.05 fra Downtown. Og det er noe en kompis av meg merket da han var hos broren sin i Vancouver også, så det er kanskje en liten forskjell. Nummer 2 er at det er veldig viktig når man tar ansvar for noe å ha 100 % kontroll på alt. Slik er det i hvert fall på skolen. Jeg har forsøkt å være leder for badminton klubb hver fredag etter skolen, og det har jeg irritert meg grovt over noen ganger, for jeg må ha kontroll på alt, og jeg må ha en plan hver gang, jeg må telle baller, racketer, jeg må basse på hver minste lille sikkerhetsfelle, og det er alt i alt et himla stress i forhold til hva jeg er vandt med. En ting er jo at det er flere som saksøker folk her enn hjemme, så det kan nok være litt derfor. Ellers blir jeg jo en veldig god leder da, etter at jeg er blitt vandt med disse rutinene. Så litt positivt er det nok også.
9. Hvordan har det vært å bo med en vertsfamilie? Hva er typiske ting du gjør sammen med vertsfamilien din? Var det lett og få kontakt de første ukene? Går fint å bo med familien. I starten tok de meg med på surfe ferie, som jeg nevnte, og vi gjorde litt sammen. Nå står vi av og til på ski sammen, ellers er det ikke så veldig mye. Min vertsfamilie er veldig opptatt med små barn, og jeg er veldig opptatt med alt jeg gjør, så det er ikke så mye vi gjør sammen. Men jeg prøver å bli med hvis de tar en gåtur eller noe annet. Er ikke noe problem å snakke med dem, og vertsmor er veldig glad i å prate, så jeg har av og til noen lange samtaler med henne!
10. Hva er dine tips til fremtidige Canada utvekslingsstudenter? Mitt tips er nok å prøve å bli med på mest mulig, og vær åpen til alt. Skaff deg så mange internasjonale venner som mulig, så du har mange steder å reise til senere i livet. Ikke spar penger på opplevelser, bruk heller litt mindre til hverdagslige ting. Hvis du har venner i f.eks USA, så er det mye billigere å besøke dem fra Canada enn Norge, så det er bare å være åpen for alt!!