Vertsfamilien

Når tiden har kommet for å møte din vertsfamilie på flyplassen, begynner et nytt liv. Du vil prøve nye ting, og oppleve både hverdager og høytider sammen med din nye familie. Før du vet ordet av det, vil du føle deg som et familiemedlem, og vennskapet du får med din vertsfamilie vil vare i mange år, kanskje hele livet ut.

Vi har lang erfaring med å finne passende vertsfamilier. Vi forventer av våre vertsfamilier at de tar imot deg som et familiemedlem, hjelper deg med tilpasningen til ny kultur og skole. Det er ulike motiver til at en utenlandsk familie ønsker å ta imot en utvekslingselev, men fellesnevneren for alle vertsfamilier, er at de er positive og nysgjerrige til kulturell utveksling, de er stolte av sitt land og har et ønske om å dele det med en utenlandsk elev! Noen vertsfamilier har kanskje norske eller skandinaviske aner, andre har venner som har tatt imot andre utvekslingselever, eller de har kanskje tenåringsbarn som har kommet i kontakt med utvekslingselever på skolen og fått lyst til å prøve det selv. Noen vertsfamilier tar imot elever flere år på rad, andre prøver for første gang. Noen familier ønsker å ta imot to elever (av ulik nasjonalitet), men dette må da forhåndsgodkjennes av elevene det gjelder. I England er det mulig for to norske elever å dele vertsfamilie dersom eleven og deres foreldre ønsker dette.

For å vurdere om en vertsfamilie er egnet til å ta imot en utvekslingselev, må familiene fylle ut et søknadsskjema, oppgi referanser samt bli besøkt og intervjuet av vår lokalrepresentant. Familiene må bo i et trygt område, de må tilby studenten egen seng og et sted å gjøre lekser, men det er ikke alltid man får eget rom selv om eget rom er mest vanlig. De som er over 18 blir også bakgrunnsjekket.

Vertsfamiliene vil akkurat som deg, få informasjonsmateriell fra oss om hva de kan forvente seg av det å være vertsfamilie, hvilke regler som gjelder for programmet og råd til hvordan de kan løse ev. utfordringer underveis. I de fleste land vi sender elever til, unntatt USA, plasseres elevene i frivillige vertsfamilier som får en økonomisk kompensasjon for å ha en elev boende hos seg.

Gjennom lokalrepresentant/skolekontakt holder vi kontakt med både deg og vertsfamilien under året, for å forsikre oss om at dere kommer overens. Det er ikke alltid kjemi stemmer og det kan oppstå problemer som ikke kan løses. Vi vil da foreta en vurdering om hva som er beste løsning. Det er normalt at ca. 10% av våre deltakere bytter vertsfamilie i løpet av året. Bytte skjer som regel til en ny familie innenfor samme skoleområdet, kanskje til en venn eller lærer fra skolen.